KURT (2024)

“Can you make sure, that all the people who love me are sitting in the front?” 

Wees welkom bij ‘KURT’: een vederlicht en loodzwaar gevecht tussen theatraliteit en werkelijkheid, voorzien van een nostalgische en krakende laag grungerock. 

Kurt Cobain opent de deuren én zijn hart voor het publiek, om ze deelgenoot te maken van een live studiosessie waarin hij het leven viert; het leven van Kurt.

Gewapend met een gitaar en twee waanzinnige muzikanten neemt hij het publiek mee in een wereld die gevuld is met… Kurt. Denk grunge, denk: anekdotes, voel: meezingers, beleef: collectieve euforie. Leven! Géén duisternis, géén ondergang, géén depressie: nee, dat allemaal niet. Een levenslustige ervaring waardoor elke grens en geschiedenis even verdwijnt, waardoor het licht het overneemt en waardoor het publiek zal opstijgen tot in het Nirvana (de plek, niet de band, maar wel via hun muziek).

De band loopt, de muziek is gemaakt, de rollen zijn verdeeld. Het enige wat nog mist is “a gang, a crew, a reason to smile”. Wat denkt u ervan: neemt u deze rol aan, de rol van een massa liefhebbende fans?

Mount Lucy maakt in 2024 samen met drummer Alusein Rosier, bassist Timo Merkies en een eindregie van Lotte Bos (YoungGangsters) de festivalvoorstelling KURT: een voorstelling over perceptie, daderschap en duisternis.

Precies dertig jaar na de hoogtijdagen van Nirvana en de tragische zelfdoding van Kurt Cobain, brengt theatermaker en muzikant Jip van den Dool een ode aan dit icoon. De grens tussen Jip en Kurt begint echter steeds meer te vervagen, en langzaam wordt duidelijk dat Jip Kurt probeert te doorgronden om een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis te kunnen verwerken.

KURT is een vlammende grunge-rock studiosessie, die uitmondt in een duistere realiteit. Een mix tussen theater en een rockconcert, waarbij het publiek met koptelefoons op tussen de muzikanten in zit, als ware het een live studio sessie. Een muzikale en explosieve voorstelling met daders, slachtoffers en heel, heel veel gitaargeweld. En heel misschien wel een glimp van the man himself.

KURT is in de zomer van 2024 te zien op Festival Hongerige Wolf en Festival Boulevard.

CREDITS

Concept & Tekst Marieke Giebels & Jip van den Dool
Spel Jip van den Dool, Alusein Rosier, Timo Merkies & Marieke Giebels
CompositieJip van den Dool
Productie Fleur van der Lugt & Lois Louwe Kooijmans
Licht en Geluid Timo Merkies
Eindregie Lotte Bos
Kostuums Josefine Smid
Foto’s Anna Perger
Tourmanager Cas van den Dool
Played at Festival Hongerige Wolf, Festival Boulevard, Studio K, Theater de Richel, Parckpop Ilpendam, Podium Explore Leeuwarden, Theaterbroedplaats De Sloot
Met dank aan

Mattias van de Vijver, Toon van Dort, Monica de Vente, Joost de Haas, Jip Louwe Kooijmans, Thijs Felperlaan, Orkater, De Biotoop, Het Zuidelijk Toneel 

Mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds, Lira Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Norma Fonds